Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Novice

2007

19. 10. 2007
Urad vlade RS za komuniciranje in Banka Slovenije sta na nenadvni 11. Slovenski konferenci za odnose z javnostmi, ki je potekala med 17. in 19. oktobrom 2007 v Termah Olimia prejeli nagrado PRIZMA 2007 za komunikacijsko odličnost v nacionalni kampanji v podporo uvajanja evra - "Evro za vse nas".

25. 6. 2007
Konec junija se bo v Sloveniji izteklo zakonsko določeno obdobje, v katerem so morali ponudniki blaga in storitev cene označevati v evrih in v tolarjih. Potrošniki so dvojnemu označevanju cen, ki je trajalo 16 mesecev in je bilo najdaljše v zgodovini območja evra, še naprej zelo naklonjeni in ga označujejo za koristnega. Večina trgovcev se je tako odločila, da bo cene v obeh valutah kljub temu, da to z julijem ne bo več obvezno, označevala še naprej.

25. 6. 2007
Konec junija se bo v Sloveniji izteklo zakonsko določeno obdobje, v katerem so morali ponudniki blaga in storitev cene označevati v evrih in v tolarjih. Potrošniki so dvojnemu označevanju cen, ki je trajalo 16 mesecev in je bilo najdaljše v zgodovini območja evra, še naprej zelo naklonjeni in ga označujejo za koristnega. Večina trgovcev se je tako odločila, da bo cene v obeh valutah kljub temu, da to z julijem ne bo več obvezno, označevala še naprej.

13. 6. 2007
Zveza potrošnikov Slovenije je v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za potrošniške raziskave predstavila rezultate drugega snemanja cen v letu 2007 in šestega snemanja od začetka projekta 'Spremljanje cen ob prehodu RS na evro'. Snemanje je bilo izvedeno maja 2007.

31. 5. 2007
Druga posebna raziskava evropskega javnega mnenja Eurobarometer, posvečena uvedbi skupne evropske valute v Sloveniji, je potrdila, da Slovenci uvedbo evra ocenjujejo kot uspešno. Dve tretjini Slovencev sta z zamenjavo tolarja z evrom zadovoljni. Prevladujoča večina se počuti o evru dobro informirana in pri prilagajanju na skupno evropsko valuto ni naletelo na težave. Po mnenju velike večine evro krepi položaj Slovenije na mednarodnem prizorišču, za večino anketiranih pa plačevanje z evri pomeni krepitev njihove evropske zavesti. Večina jih sicer meni, da je prehod na evro povzročil povišanje cen.

21. 5. 2007
Slovenska kriminalistična policija je minuli teden sodelovala na mednarodni konferenci o zaščiti evra pred ponarejanjem, ki jo je v Haagu v sodelovanju z Evropsko centralno banko (ECB) organiziral evropski policijski urad Europol. Slovenska policija je na konferenci predstavila februarja uspešno zaključeno preiskavo mednarodno organizirane kriminalne združbe, ki se je ukvarjala s ponarejanjem in razpečevanjem evrov.

4. 5. 2007
Sporočilo, ki ga je Komisija sprejela štiri mesece po tem, ko je Slovenija postala 13. članica evroobmočja, kaže, da je prehod Slovenije na evro potekal hitro in gladko, inflacija pa je na splošno ostala stabilna, kljub temu da so se cene nekaterega blaga in storitev povišale. Izkušnja drugim državam, ki še čakajo na prevzem evra, dokazuje, da pristop "velikega poka", tj. nepreklicno fiksiranje menjalnega tečaja ter istočasna uvedba evrskih bankovcev in evrskih kovancev, deluje ter da dvotedensko obdobje dvojnega obtoka zadostuje, če je prehod dobro in pravočasno pripravljen. Slovenija je bila na nekaterih področjih kot npr. vračanje stare valute celo bolj uspešna od izkušenj z uvedbo evrske gotovine leta 2002, stroški in bremena za podjetja pa so bili tako zmanjšani na najnižjo možno raven.

3. 5. 2007
Evropska komisija je danes objavila poročilo o območju evra za leto 2006. Kot navaja dokument, je gospodarstvo držav z evrom v zadnjih 12 mesecih postajalo vse močnejše; gospodarska rast je v letu 2006 znašala 2,7 odstotka, kar je največ po letu 2000 in precej nad dolgoletnim povprečjem. Stopnja zaposlenosti se je lani dvignila za okoli 1,5 odstotka, kar pomeni skoraj dva milijona novih delovnih mest, inflacija pa se je gibala okoli dveh odstotkov. Vendar pa države območja evra ne smejo zaspati na lovorikah, opozarja Komisija.

12. 4. 2007
Mednarodni denarni sklad (IMF) je 11. aprila 2007 objavil poročilo o svetovnem gospodarstvu, v katerem Slovenijo prvič uvršča med razvita gospodarstva. IMF ocenjuje, da bo slovenska gospodarska rast letos znašala 4,5 odstotka, leta 2008 pa štiri odstotke, medtem ko je leta 2006 znašala 5,2 odstotka. Razvrstitev Slovenije med razvite države v novem poročilu IMF je povezana predvsem s slovenskim prevzemom evra 1. januarja letos, saj IMF v svojih analizah celotno območje evra umešča med razvite države, je pojasnila namestnica direktorja Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) Maja Bednaš.

30. 3. 2007
95 % Slovencev je projekt uvedbe evra ocenilo kot uspešen, je pokazala posebna raziskava evropskega javnega mnenja Eurobarometer, posvečena uvedbi skupne evropske valute v Sloveniji. Prav toliko (96 %) anketiranih je  dejalo, da se pri menjavi tolarjev v evre v januarju niso srečevali s kakšnimi večjimi problemi. 92 % Slovencev se je ob menjavi valute zdelo, da so o evru dobro informirani. Največ informacij o evru so dobili preko medijev. 87 % Slovencev je zadovoljnih z informacijami, ki so jim jih o evru posredovale slovenske oblasti.

26. 3. 2007
Države območja evra, med njimi Slovenija, so ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe dale v obtok priložnostni kovanec za dva evra, na katerem je upodobljena odprta knjiga - Rimska pogodba, v ozadju pa vzorec, ki krasi tla Kapitolskega trga v Rimu, kjer je bila 25. marca 1957 pogodba podpisana. Gre za prvi priložnostni evrski kovanec, ki ga je izdala tudi Slovenija, zanimanje med zbiratelji, ki lahko kovance kupijo od danes dalje, pa je sodeč po dolgih vrstah pred bankami, veliko.

19. 3. 2007
Avstrijska centralna banka je v Gradcu pripravila kulturni dogodek v počastitev uvedbe evra v Sloveniji. Prireditve sta se med drugim udeležila guverner avstrijske centralne banke (OeNB) Klaus Liebscher in guverner slovenske centralne banke Mitja Gaspari.

8. 3. 2007
Brezplačna menjava tolarjev v evre bo do konca leta možna še v vseh poslovalnicah Nove Kreditne banke Maribor in Deželne banke Slovenije. Na povabilo Banke Slovenije za oddajo ponudbe za opravljanje storitev brezplačne menjave tolarjev v evre tudi po 1. marcu 2007 se je odzvalo deset bank, izbrani dve banki pa sta za opravljanje navedene storitve ponudili najnižjo ceno, so danes sporočili iz centralne banke.

5. 3. 2007
Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je februarja petič preverila cene izdelkov in storitev, ki jih spremlja v okviru slovenskega prehoda na evro - pricewatch. "Čeprav rezultatov ne moremo neposredno primerjati z ugotovitvami statističnega urada, se je tudi v naši analizi pokazalo, da so cene pogosteje dvigovali ponudniki storitev kot izdelkov," je povedala predsednica ZPS Breda Kutin. Slika je zelo podobna, je poudarila.

28. 2. 2007
Letna stopnja inflacije v območju evra se je v primerjavi z decembrom lani januarja zmanjšala za 0,1 odstotka na 1,8 odstotka, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. Tudi v celotni Evropski uniji se je inflacija januarja na letni ravni v primerjavi z lanskim decembrom zmanjšala za 0,1 odstotka na 2,1 odstotka. V Sloveniji je bila januarja letna stopnja inflacije 2,8-odstotna.

26. 2. 2007
Vodja evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker je v Bruslju po srečanju finančnih ministrov držav evra, ki se ga je udeležil tudi minister za finance Andrej Bajuk, poudaril, da namerava skupina v prihodnje še pozorneje spremljati razvoj v povezavi s proračunom v svojih članicah, torej tudi v Sloveniji. Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia je že izrazil zadovoljstvo, saj meni, da morajo ravno države z evrom postati vodilne v doseganju lizbonskih ciljev, jih je pa okrcal, da so njihovi napori še vedno podpovprečni.

25. 2. 2007
V četrtek, 1. marca, se bo zaključilo obdobje brezplačne zamenjave tolarske v evrsko gotovino v bankah, poštah in hranilnicah. Te bodo z 2. marcem za zamenjavo zaračunavale provizijo, tisti, ki jim bo tudi po tem datumu ostalo še kaj tolarske gotovine, pa jo bodo lahko v evre brezplačno zamenjali na blagajni Banke Slovenije v Ljubljani. Tolarske kovance bo mogoče zamenjati še deset let, tolarske bankovce pa brez časovne omejitve.

14. 2. 2007
Uvedbo evra podpira velika večina Slovencev, več kot 85 odstotkov. Velika večina se je od tolarja poslovila brez težav, za uspešno uvedbo nove valute pa je najbolj zaslužen guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari. Pri prehodu so imeli težave le redki, ti pa najpogosteje pri preračunavanju. Edina resna skrb je morebitno neupravičeno dvigovanje cen, ki ga je prvi mesec po uvedbi evra zaznala večina anketirancev, je pokazala raziskava družbe Ninamedia, v kateri je sodelovalo 1000 oseb.

9. 2. 2007
V sredo, 7. februarja 2007, je v prostorih Banke Slovenije potekalo sklepno dejanje natečaja za osnovnošolce, ki sta ga v mesecih pred uvedbo evra organizirala Banka Slovenije in Urad vlade za informiranje. Razglasili so 10 zmagovalnih del v vsaki od obeh kategorij natečaja ter njihovim avtorjem podelili lepe nagrade.

7. 2. 2007
Vlada RS je na današnji redni seji sprejela Poročilo o prehodu na evro, ki zajema obdobje od decembra 2006 do 14. januarja 2007 in je razdeljeno v dve podobdobji, ki ju ločuje prehod v novo leto. V obdobju do novega leta poročilo predstavlja značilnosti preddobav, prodaje začetnih paketov in glavne elemente komunikacijske kampanje. V drugem delu pa poročilo opisuje značilnosti samega prehoda prehod na novo valuto v bankah (bankomati, POS-i, pretvorbe stanj) in se zaključuje s koncem dvojnega obtoka.

31. 1. 2007
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) bo danes prvič izplačal pokojnine v novi valuti evru. Uporaba nove valute bo za starejše ljudi vsaj v začetku zahtevnejša, nenazadnje je vrednost evrskih kovancev precej večja od tolarskih. Upokojenci se bodo sicer pokojnin zagotovo razveselili, saj je od zadnjega izplačila preteklo že več kot mesec dni. ZPIZ je namreč decembrske pokojnine zaradi priprav na prevzem evra izplačal teden dni prej kot običajno, to je 22. decembra.

30. 1. 2007
Minister za finance dr. Andrej Bajuk se je danes udeležil zasedanja Sveta za ekonomske in finančne zadeve (ECOFIN), prvega v času nemškega predsedovanja. Kolegom je minister Bajuk poročal o prevzemu evra v Sloveniji in pri tem ocenil, da je bil prehod na novo valuto uspešen. Pozitivno oceno uvedbe evra v Sloveniji sta podala tudi komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia in predsednik Evropske centralne banke Jean - Claude Trichet.

29. 1. 2007
Minister za finance dr. Andrej Bajuk se je na predvečer zasedanja Sveta ministrov za gospodarstvo in finance Ecofin udeležil zasedanja Evroskupine, na kateri je bila Slovenija do sedaj prisotna le kot opazovalka, od danes pa bo sodelovala kot aktivna članica.

16. 1. 2007
Veleposlaništvo v Washingtonu je v sodelovanju z Nacionalnim novinarskim klubom (National Press Club - NPC) in Delegacijo Evropske komisije v ZDA organiziralo novinarsko konferenco, posvečeno slovenskemu prevzemu evra in vstopu Bolgarije in Romunije v EU, na kateri so sodelovali veleposlaniki Evropske komisije, Nemčije, Bolgarije, Romunije in Slovenije. Ob tej priložnosti je bila v NPC na ogled tudi razstava motivov slovenskih evrskih kovancev, ki so jo nato preselili še v prostore veleposlaništva. Razstava bo najverjetneje gostovala tudi v prostorih Evropske komisije.

15. 1. 2007
Prevzem evra je pomemben korak za Slovenijo, pa tudi za celotno EU, ki potrebuje pozitivne zglede, je bilo glavno sporočilo ponedeljkove slovesnosti ob uvedbi evra v Sloveniji. Prireditve v Cankarjevem domu so se na povabilo premiera Janeza Janše udeležili najvišji predstavniki več članic EU na čelu s predsedujočo uniji, nemško kanclerko Angelo Merkel, ter najvišji predstavniki evropskih institucij na čelu s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom.

15. 1. 2007
Prvi dan, ko je v Sloveniji evro dokončno nadomestil tolar, je Ljubljana gostila konferenco o evru. Visoki gostje Evropske komisije in Evropske centralne banke (ECB), med njimi predsednik ECB Jean-Claude Trichet, luksemburški premier in predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker ter evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia, so državo pohvalili za izjemen dosežek in jo opozorili na nadaljnje izzive, zlasti na staranje prebivalstva in dolgoročno vzdržnost javnih financ

14. 1. 2007
Danes je še zadnji dan, ko potrošniki lahko plačujejo blago in storitve v tolarjih ali v evrih. Medtem ko so morali prodajalci blaga in storitev preveč plačane zneske že od 1. januarja vračati le v evrih, bodo morali poslej izključno v evrih plačevati tudi potrošniki.

12. 1. 2007
V ponedeljek, 15. januarja 2007, bo Slovenija slavnostno obeležila prevzem evra in vstop Slovenije v območje evra. Na državno slovesnost 'Dobrodošlica evru', ki bo potekala ob 17. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, je predsednik vlade Janez Janša povabil najvišje predstavnike držav članic EU in evropskih ustanov.

12. 1. 2007
Slovenija je uspešno končala prevzem evra, saj se ob koncu drugega delovnega tedna po uvedbi evropske valute skoraj vsa gotovinska plačila izvajajo v evrih, danes ugotavlja Evropska komisija v sporočilu o uvedbi evra v Sloveniji. Z nedeljo se namreč konča obdobje dvojnega obtoka, ko lahko Slovenci plačujejo tako s tolarji kot evri. Potrošniki in trgovci so se z evrom dobro soočili, tudi ob začetku zimskih razprodaj 8. januarja, in vse poteka kot običajno, še ugotavlja komisija.

5. 1. 2007
Slovenski prehod na evro poteka hitro in uspešno ter za zdaj brez večjih težav. Po zgolj nekaj delovnih dneh je evro v denarnicah in torbicah Slovencev že v veliki meri zamenjal tolarje in vse kaže, da bo tolarski bankovci in kovanci umaknjeni iz obtoka že precej pred sredino januarja, ko bo končano obdobje dvojnega obtoka.

5. 1. 2007
Tržni inšpektorji so doslej pri nadzoru na področju uvedbe evra in s tem povezanega dvojnega označevanja cen ugotovili 87 kršitev. V vseh primerih so kršiteljem izrekli zgolj opozorila, saj so ta zadoščala, da so podjetja uskladila poslovanje z zakonskimi zahtevami, so sporočili iz Tržnega inšpektorata RS. Ker gre za povsem novo zakonsko urejeno področje, bodo inšpektorji z nadzorom nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

3. 1. 2007
Člen 10. Uredbe o uvedbi eura št. 974/98 določa, da imajo vsi bankovci, ki se glasijo na evro, status zakonitega plačilnega sredstva. Pojem zakonitega plačilnega sredstva pomeni, da lahko dolžnik z njim dokončno poravna svojo denarno obveznost, upnik pa je zakonito plačilno sredstvo dolžan sprejeti.

3. 1. 2007
Danes je prvi delovni dan po uvedbi evra v Sloveniji. Banke so vnovič vzpostavile plačilni promet, na preizkušnji pa so tudi trgovine, ki so bile med novoletnimi prazniki večinoma zaprte. Zdaj bodo morale vse do 14. januarja sprejemati tako tolarje kot evre, vračila pa izvrševati samo v evrih. Po enem tednu se je znova začelo trgovati tudi na Ljubljanski borzi.

1. 1. 2007
Banke so se dogovorile, da bodo imele v 42 krajih po Sloveniji odprte dežurne poslovalnice tudi 1. in 2. januarja, med 10 in 14 uro.

1. 1. 2007
Danes, 1. januarja 2007, je do 16.00 ure že delovalo 1400 bankomatov oz. dobrih 92 % bankomatske mreže. Zabeleženih je bilo 17.233 dvigov v skupni vrednosti 770.000 EUR, povprečen dvig pa je znašal 45 EUR. Stanje na računih je doslej pregledalo 14.043 ljudi. Te ključne podatke je na današnji novinarski konferenci povedal guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari. Minister za finance dr. Andrej Bajuk pa je poudaril, da uvedba evra poteka, kot je bilo predvideno, in izrekel priznanje prebivalstvu za zmerno in razumno ravnanje ob prehodu na novo valuto.

1. 1. 2007
Slovenija je opolnoči kot prva od desetih držav, ki so članice EU postale 1. maja 2004, vstopila v območje evra. Evro je tako postal slovenska nacionalna valuta, in sicer, po prvih podatkih sodeč, popolnoma brez težav. Evrske bankovce je mogoče dvigniti že na večini bančnih avtomatov, ki so jih z namenom prilagoditve za izplačevanje evrov iz omrežja izključili v nedeljo zvečer, v slabih dveh urah je bila opravljena tudi prilagoditev POS terminalov.

2006

29. 12. 2006
Tri dni pred uvedbo evra v Sloveniji sta finančni minister Andrej Bajuk in guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari prepričana, da je država na evro dobro pripravljena. "Na ta dogodek gledamo z določenim optimizmom. Prepričani smo, da smo vzpostavili infrastrukturo in zadostno informiranost, da bomo znali pravočasno rešiti težave, ki se bodo prav gotovo tudi pojavile," je na današnji novinarski konferenci dejal Bajuk.

29. 12. 2006
Ob slovenskem prevzemu evra bodo začasno motene tudi nekatere dodatne storitve mobilnih operaterjev. Osnovne storitve, kot so govor, SMS, MMS in prenos podatkov, pa bodo po zagotovilih obeh operaterjev načeloma delovale nemoteno, do kakšnih manjših zakasnitev lahko pride le na posameznih lokacijah, kjer bo zaradi silvestrovanj občutno povečan promet.

29. 12. 2006
V bankah danes poteka zadnji dan poslovanja in izvajanja plačilnega prometa v tolarjih. Večina poslovalnic bo delala po običajnem delovnem času, nekatere ga bodo skrajšale, redke podaljšale. Od sobote bodo vse banke zaprte, vnovič pa se bodo odprle v sredo, 3. januarja 2007, ko se bo plačilni promet izvajal v evrih.

29. 12. 2006
Zveza potrošnikov Slovenije je danes predstavila dodaten spisek nekaterih - po mnenju ZPS - nesorazmernih podražitev, na katere so jih v zadnjih tednih opozorili potrošniki preko Potrošnikovega evrotelefona (080/80 22), elektronske pošte (evropotrosnikŽzps.si) ali spletnega mesta www.evropotrosnik.si, kjer lahko s pomočjo v naprej pripravljenih obrazcev vpišejo opažene podražitve. Spisek je dostopen tukaj.

28. 12. 2006
Za uporabnike predplačniških sistemov se plačevanje z uvedbo evra čez štiri dni ne bo v ničemer spremenilo. Stanje dobroimetja na predplačniških mobilnih telefonih, na elektronskih medijih za plačilo cestnine in na predplačniški kartici za nakup kino vstopnic se bo namreč samodejno pretvorilo iz tolarjev v evre po končnem tečaju zamenjave.

27. 12. 2006
Predstavniki bank trgovce na pragu prevzema evra v Sloveniji pozivajo, naj se pravočasno in zadostno oskrbijo z evrsko gotovino, zlasti s kovanci. Po njihovih opažanjih za začetne evrske kovance za pravne osebe ni bilo pravega zanimanja. "Trgovci najbrž želijo optimizirati stroške. Vendar bodo, če po novem letu potrošnikom ne bodo vračali evrov, v prekršku, poleg tega pa se bo podaljšalo izločevanje tolarske gotovine iz obtoka," je ocenil predsednik Združenja bank Slovenije Dušan Hočevar.

25. 12. 2006
Da bi vsem borznim članom in KDD omogočili učinkovit in varen prehod na novo valuto evro čez sedem dni, bodo na Ljubljanski borzi v četrtek in petek (28. in 29. decembra 2006) zaustavili trgovanje preko borznega trgovalnega sistema (BTS) na vseh segmentih organiziranega trga ter na segmentu trgovanja z državnimi vrednostnimi papirji preko uradnih vzdrževalcev likvidnosti. Zadnji trgovalni dan v tem letu bo tako v sredo, 27. decembra.

24. 12. 2006
S 1. januarjem 2007 bodo na okencih Pošte Slovenije začeli prodajati poštne znamke, ki bodo imele nazivno vrednost označeno v evrih ter s črkovnimi oznakami A, B, C in D, hkrati pa bodo prenehali prodajati znamke z nazivno vrednostjo v tolarjih. Znamke, ki imajo nazivne vrednosti označene s črkovnimi oznakami, bo mogoče nemoteno uporabljati tudi po uvedbi evra. To velja tudi za dopisnice in pisma z oznako o plačani poštnini.

23. 12. 2006
Dežurni bencinski servisi po Sloveniji bodo v noči na 1. januar 2007 zaradi uvedbe evra in prilagoditve programske opreme nekaj časa zaprti. V Petrolu ob uvedbi evra čez devet dni načrtujejo, da bodo bencinske servise na silvestrovo nekaj minut pred polnočjo zaprli za največ 15 minut, v OMV Slovenija pa jih bodo zaprli med 23. uro 31. decembra in 1. uro 1. januarja 2007.

22. 12. 2006
Generalni direktorat Evropske komisije za gospodarske in denarne zadeve je pripravil posebno spletno stran o uvajanju evra v Sloveniji.

20. 12. 2006
Tik pred uvedbo evra v Sloveniji ima večina anketirancev o tem dovolj informacij, kažejo rezultati tretje telefonske ankete, ki jo je po naročilu Banke Slovenije med 1000 anketiranci izvedla agencija Ninamedia. Največ anketirancev še vedno najbolj skrbi morebitni dvig cen, največ dodatnih informacij pa želijo imeti o ukrepih proti neupravičenim podražitvam, pravilih zaokroževanja ter zaščitnih elementih.

20. 12. 2006
Za gostince in taksiste pri prehodu na evro, ki ga bo Slovenija uvedla s 1. januarjem 2007, veljajo nekoliko milejša pravila kot za ostale pravne osebe. Taksisti bodo imeli za prilagoditev taksimetrov na evre čas do 10. januarja 2007, gostinci pa bodo račune v evrih kot nacionalni valuti lahko začeli izstavljati s 1. januarjem 2007 šele 'za zajtrk' in ne že opolnoči.

19. 12. 2006
Da bi prehod na evro potekal enostavno in brez zapletov tudi za uporabnike poštnih storitev, je Pošta Slovenije pripravila informativno knjižico.

15. 12. 2006
Občani bodo od danes v bankah po Sloveniji lahko kupili t.i. začetne pakete evrskih kovancev s slovenskimi motivi. Paket stane 3000 tolarjev, v njem pa je 44 kosov različnih apoenov evrskih kovancev v skupni vrednosti 12,52 evra. Te kovance se bo smelo uporabljati šele s 1. januarjem 2007.

15. 12. 2006
V mariborskem nakupovalnem središču Europark so ob prihodu evra kot novega plačilnega sredstva v petek, 15. decembra 2006 pripravili celodnevni dogodek Evro v Europarku.

14. 12. 2006
Zveza potrošnikov Slovenije je po predstavitvi izsledkov zadnjega spremljanja cen v letu 2006 pripravila črno listo podražitev izdelkov in storitev, v katere so vnesli opažene nesorazmerne dvige cen. Za to so se odločili zaradi boljše informiranosti potrošnikov, ki pomaga pri njihovem neodvisnem odločanju. Tabela je objavljena na spletni strani www.evropotrosnik.si

13. 12. 2006
Da bi bil prehod na novo valuto čim lažji, delodajalci svojim zaposlenim že več mesecev prikazujejo plače tudi v evrih. Prvič pa bodo plače v evrih izplačane za letošnji december, in sicer v januarju 2007. Čeprav bo znesek na videz nižji, pa se višina plač samo zaradi uvedbe nove valute ne sme spremeniti.

12. 12. 2006
Za uporabnike skoraj 300.000 elektronskih medijev za plačilo cestnine v Sloveniji se plačevanje z ABC tablico, DARS kartico ali DARS kartico Transporter z uvedbo evra ne bo spremenilo. Stanje dobroimetja se bo ob prvem prehodu cestninske postaje po 1. januarju 2007 avtomatično pretvorilo iz tolarjev v evre, so sporočili iz DARS.

11. 12. 2006
Trgovinska zbornica Slovenije je prejšnji teden vsem trgovcem poslala pobudo za sprejem zaveze glede oblikovanja cen ob prehodu na evro, ki so jo člani ustanovne skupščine zbornice soglasno sprejeli že sredi novembra. V zbornici pričakujejo, da se bo zavezi o oblikovanju cen ob prehodu na evro pridružila večina trgovcev. S posebno izjavo pozivajo vse trgovce, naj se zavežejo k vodenju do potrošnikov prijazne in odgovorne politike ob prehodu na evro, s čimer naj bi prispevali k zaupanju v evro.

7. 12. 2006
"Banka Slovenije in slovenska vlada sta pri prevzemanju evra odlično opravili nalogo. Pokazali sta vzorno sodelovanje z Evropsko centralno banko (ECB) in drugimi evropskimi institucijami," je na novinarski konferenci v Frankfurtu ob skorajšnjem vstopu Slovenije v območje evra povedal predsednik ECB Jean-Claude Trichet.

7. 12. 2006
Gospodarska in Obrtna zbornica Slovenije sta pozvali svoje člane (podjetja in obrtnike) naj prehod na evro ne izkoristijo za zviševanje cen izdelkov in storitev.

7. 12. 2006
Vlada RS je na današnji seji sprejela zavezo, da zgolj zaradi prehoda na novo evropsko valuto ne bo povečevala denarnih zneskov, določenih v predpisih in drugih pravnih aktih, ki jih sprejema ali predlaga oziroma na katere ima vpliv v skladu s svojimi pristojnostmi, in nalaga vsem ministrstvom, organom v sestavi, vladnim službam in upravnim enotam, da to zavezo spoštujejo do zaključka obdobja prehoda na evro.

5. 12. 2006
Novembra so pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za potrošniške raziskave in ob finančni podpori Urada za varstvo potrošnikov izvedli četrto, zadnje spremljanje cen v letošnjem letu.

24. 11. 2006
Z današnjim dnem je začel veljati zakon o uvedbi eura (ZUE), sprejet 26. oktobra. Zakon predstavlja pravno podlago za uvedbo evra v Sloveniji s prihodnjim letom in podlago za tekoč prehod poslovanja v tolarjih na poslovanje v evrih v javni upravi, pravosodju, na finančnem trgu in v gospodarstvu. v gospodarstvu.

22. 11. 2006
Banka Slovenije je danes v 700.000 gospodinjstev začela razpošiljati minikalkulatorje za preračun iz tolarjev v evre.

19. 10. 2006
Vlada RS je sklenila, da bo sodelovala na natečaju in izdaji spominskega kovanca za dva evra ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe, ki jo bo Evropska unija praznovala 25. maja prihodnje leto. Vlada je sklenila, da se izda spominski kovanec za dva evra v količini 400.000 kovancev.

18. 10. 2006

25. 9. 2006
Konec avgusta so pri Zvezi potrošnikov Slovenije v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za potrošniške raziskave in ob finančni podpori Urada za varstvo potrošnikov izvedli že tretje spremljanje cen, ki ga v obdobju pred uvedbo evra izvajajo vsake tri mesece (t. i. pricewatch). Cene blaga in storitev njihove košarice ostajajo večinoma nespremenjene, saj večjih podražitev niso ugotovili.

22. 9. 2006
Ljubljanska borza je sprejela sklep, da se 28. in 29. decembra zaustavi trgovanje preko borznega trgovalnega sistema (BTS) na vseh segmentih organiziranega trga ter na segmentu trgovanja z državnimi vrednostnimi papirji preko uradnih vzdrževalcev likvidnosti. Z zaustavitvijo trgovanja na navedena dneva bo vsem borznim članom in KDD omogočen učinkovit in varen prehod na valuto evro. Zadnji trgovalni dan v letu 2006 bo tako v sredo, 27. decembra.

2. 8. 2006
Iz Informacijske pisarne Evropskega parlamenta so sporočili, da je izšlo prvo vmesno poročilo o spletni razpravi na temo "Nov denar - nove cene? Uvedba evra v Sloveniji", ki se je začela konec junija 2006 in bo trajala do 31. decembra 2006. Razpravo na Forumu Prihodnosti pripravljata Informacijska pisarna Evropskega parlamenta in Inštitut za ekologijo (Center za e-demokracijo) v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede.

1. 8. 2006
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji je konec julija izdalo publikacijo o evru z naslovom Evro-moj denar. Publikacijo, ki je izšla v nakladi 90.000 izvodov in je namenjena najširši javnosti, bodo v avgustu in jeseni v sodelovanju s partnerji razdelili po vsej Sloveniji.

20. 7. 2006
Vlada Republike Slovenije je na današnji seji določila besedilo Predloga zakona o uvedbi eura (EVA 2006-1611-0005). Predlog bo posredovala Državnemu zboru Republike Slovenije v obravnavo po rednem postopku. Osnovni cilj tega zakona je, da olajša prehod na evro. Zakon ureja razmerja ob uvedbi evra kot denarne enote Republike Slovenije ter ureja zamenjavo tolarskih bankovcev in kovancev v evrske bankovce in kovance ob uvedbi evra.

11. 7. 2006
Finančni ministri Evropske unije so danes na zasedanju v Bruslju prižgali dokončno zeleno luč za uvedbo evra v Sloveniji s 1. januarjem 2007. Sprejeli so namreč pravne podlage za takšen korak ter določili končno menjalno razmerje med slovenskim tolarjem in evrom, ki bo enako kot dosedanji centralni tečaj znašalo 239,640 tolarja za evro. Slovenija bo v območje evra prihodnje leto vstopila kot prva in za zdaj edina novinka ter postala njegova 13. članica.

28. 6. 2006
Evropska komisija je danes predlagala, naj končni tečaj, ki nepreklicno določa menjalno razmerje med slovenskim tolarjem in evrom, znaša 239,640 tolarja za evro, kar je povsem enako centralnemu menjalnemu tečaju, s katerim je Slovenija pred natanko dvema letoma vstopila v evropski mehanizem menjalnih tečajev ERM II.

22. 6. 2006
Evropska komisija je v danes objavljenem poročilu o praktičnih vidikih prevzema evra, sicer tretjem po vrsti, slovenske oblasti, potrošniške organizacije in podjetja v sektorju prodaje na drobno pozvala, naj zagotovijo pravilno preračunavanje cen iz tolarjev v evre ter preprečijo morebitne zlorabe. Komisija sicer danes kljub drugačnim napovedim ni objavila predloga končnega tečaja, ki bo določil nepreklicno menjalno razmerje med tolarjem in evrom.

16. 6. 2006
Voditelji Evropske unije so na vrhu v Bruslju Sloveniji prižgali politično zeleno luč za uvedbo evra s 1. januarjem 2007. Prva širitev območja evra z eno od novih članic EU je "pomemben in izjemno pozitiven" korak naprej v gospodarski in denarni integraciji Evropske unije, so v svoji odločitvi poudarili šefi vlad in držav. Slovenija bo evro uvedla kot prva in zaenkrat edina novinka, postala pa bo 13. članica območja evra.

12. 6. 2006
Evropska centralna banka in Evropska komisija sta pripravili razstavo, ki prikazuje nastanek motivov za evropski denar evro, s katerim bomo v začetku leta 2007 nadomestili slovenski tolar. Razstava je že bila v več evropskih državah, v Slovenijo pa bo prispela iz avstrijskega Linza.

8. 6. 2006
Prvi rezultati spremljanja cen izdelkov in storitev, ki ga izvajajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije v sodelovanju z Mednarodnim inštitutom za potrošniške raziskave, zaenkrat ne kažejo, da bi bili v obdobju pred uvedbo evra že priča "valu" podražitev, ki se ga bojijo mnogi potrošniki, ki menijo, da bodo mnogi ponudniki to obdobje izkoristili in dvignili cene izdelkov in storitev.

16. 5. 2006
Evropska komisija in Evropska centralna banka sta danes pozitivno ocenili pripravljenost Slovenije na uvedbo skupne evropske valute evro. Obe instituciji sta objavili vsaka svoje konvergenčno poročilo, Komisija je tudi priporočila, naj država - kot prva novinka v Evropski uniji - v območje evra vstopi 1. januarja 2007. Ocena pa ni bila uspešna za Litvo, ki je tudi zaprosila za predčasno objavo konvergenčnega poročila.

12. 5. 2006
Izkušnje iz držav, kjer so evro uvedli kot nacionalno valuto, ter priporočila Evropske komisije in Evropskega parlamenta posebej poudarjajo ustrezno informiranje potrošnikov v celotnem procesu prehoda na evro. Zato je pomembno, da je potrošnikom na voljo čim več informacij s področja uvajanja evra in hkrati, da do teh informacij čim lažje pridejo.

5. 5. 2006
V tednu od 5. do 12. maja prirejajo Urad Vlade RS za informiranje, Predstavništvo Evropske komisije v RS, Informacijska pisarna Evropskega parlamenta v RS ter Državni zbor RS niz aktivnosti v okviru t. i. Tedna Evrope.

27. 4. 2006
Estonska vlada je danes v Tallinnu sporočila, da je ciljni datum za uvedbo evra preložila za eno leto, na 1. januar 2008. Vlada je pojasnila, da je to odločitev sprejela zaradi inflacije, ki še vedno presega maastrichtske kriterije. Evropska komisija v Bruslju je odločitev pozdravila in pohvalila "realističen in konstruktiven odnos".

20. 4. 2006
Slovenija tudi po podatkih za marec izpolnjuje inflacijski kriterij za uvedbo evra, izhaja iz danes objavljene razpredelnice statističnega urada Evropske unije Eurostata. Harmonizirani indeks cen na letni ravni za državo znaša 2,3 odstotka, kar je pod referenčno vrednostjo EU za inflacijo, ki je glede na marčne številke po predhodnih izračunih 2,6 odstotka, razkrivajo Eurostatovi podatki.

23. 3. 2006
Vlada RS (v njenem imenu Urad za informiranje) in Banka Slovenije pripravljata v letošnjem letu program informiranja javnosti v podporo uvedbi evra. Program poteka pod sloganom 'Evro - za vse nas'; ena od njegovih aktivnosti pa je tudi sodelovanje na številnih sejemskih prireditvah v letu 2006.

15. 3. 2006
V petek, 17. marca 2006, bo v Ljubljani potekala mednarodna konferenca, na kateri bodo sodelovali visoki predstavniki evropskih institucij, slovenske vlade ter predstavniki ključnih institucij, ki sodelujejo v procesu uvedbe evra. Osrednja tema konference bodo izzivi, s katerimi se sooča ekonomska in monetarna unija EU, ter proces uvedbe evra v Sloveniji.

1. 3. 2006
Danes je začel veljati zakon o dvojnem označevanju cen v tolarjih in evrih, ki ponudnikom blaga in storitev za končne potrošnike nalaga označevanje cen v obeh valutah.

20. 2. 2006
Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet danes v Bruslju ni želel dajati konkretnih napovedi o širitvi območja evra, do prvega kroga katere naj bi prišlo že 1. januarja 2007. "Ne bom vnaprej napovedoval, kaj bosta ECB in Evropska komisija ugotovili v konvergenčnih poročilih, ki ju bosta objavili jeseni," je bil povsem nedvoumen Trichet v rednem monetarnem dialogu z Evropskim parlamentom.

17. 2. 2006
Banka Slovenije je danes v Uradnem listu vnovič objavila javni razpis za dobavo 700.000 minikalkulatorjev za preračun iz tolarjev v evre, ki naj bi ga brezplačno prejela vsa slovenska gospodinjstva. Na prejšnji razpis, ki ga je centralna banka objavila konec prejšnjega leta, so prispele tri ponudbe dveh ponudnikov, vendar so po preverjanju in oceni vse tri zavrnili kot nepravilne.

14. 2. 2006
Slovenski finančni minister Andrej Bajuk je danes v Bruslju napovedal, da bo Slovenija zaprosila za individualno konvergenčno poročilo o izpolnjevanju kriterijev za uvedbo skupne evropske valute evro, kot ji to omogoča pogodba o Evropski uniji. Kdaj bo država to storila, ni natančno povedal.

14. 2. 2006
Evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Joaquin Almunia je danes v Bruslju dejal, da lahko Slovenija zaprosi za individualno konvergenčno oceno o izpolnjevanju meril za uvedbo evra že v prvi polovici letošnjega leta. Evropska komisija in Evropska centralna banka (ECB) pa bosta svoji redni konvergenčni poročili za vse države zunaj območja evra skladno z načrti objavili v oktobru, je pojasnil Almunia.

2. 2. 2006
Urad za varstvo potrošnikov RS in Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave sta podpisala pogodbo o spremljanju cen ob prehodu države na evro, t. i. pricewatch. Generalni direktor direktorata za notranji trg na ministrstvu za gospodarstvo Peter Puhan je ob tem povedal, da želijo s spremljanjem cen, skupaj z zakonom o dvojnem označevanju, preprečiti pretirane skoke cen, do katerih je ob prevzemu evra prihajalo v nekaterih drugih evropskih državah.

1. 2. 2006
Slovenske evrske kovance bo kovala finska kovnica Mint of Finland. Slednjo je Banka Slovenije v okviru mednarodnega natečaja med petimi evropskimi kovnicami izbrala za kovanje 234 milijonov kosov evrskih kovancev.

1. 2. 2006
Evropska komsiija je ocenila konvergenčne programe Estonije, Litve in Slovenije. Dopolnitve konvergenčnih programov, ki so jih omenjene države predložile drugič, odkar so postale države članice Evropske unije, je Komisija ocenila kot skladne s Paktom za stabilnost in rast. Glede na to, da so razmere v vseh državah ugodne, je Komisija poudarila, da bi lahko od vseh treh držav pričakovali drznejše cilje, v skladu z načelom, da se ugodne proračunske pozicije lahko izkoristijo za reševanje morebitnih težav v slabših konjunkturah ob upoštevanju dolgoročnih gospodarskih gibanj.

31. 1. 2006
Evropski komisar za finance Joaquin Almunia je oblasti novih držav članic Evropske unije pozval naj prebivalce čim hitreje in čim bolje informirajo o evru.

25. 1. 2006
V Bruslju je potekalo prvo letošnje srečanje finančnih ministrov Evropske unije.

24. 1. 2006
Javni razpis za dobavo 700.000 minikalkulatorjev za preračun iz tolarjev v evre, ki naj bi ga brezplačno prejela vsa slovenska gospodinjstva, ni uspel.

23. 1. 2006
Dobra polovica Ciprčanov (59 odstotkov) želi, da bi vlada prestavila za 1. januar leta 2008 načrtovan prevzem evra.

23. 1. 2006
Leta 2005 je bilo skupaj odkritih nekaj manj kot 100.000 ponarejenih evrskih kovancev.

20. 1. 2006
Estonija, Litva in Slovenija naj bi evro uvedle leta 2007, vendar bi se lahko od omenjene trojice po najnovejših podatkih območju evra pridružila le Slovenija.

18. 1. 2006
Latvija bo morala na vseh bankovcih in kovancih zapisati naziv "euro", je včeraj izjavila Amelia Torres, tiskovna predstavnica evropskega komisarja za finance Joaquina Almunie.

17. 1. 2006
Malta je sporočila, da bo enotno evropsko denarno enoto uradno imenovala "euro" in "ewro".

13. 1. 2006
Guverner latvijske centralne banke Ilmars Rimsevics je včeraj sporočil, da Latvija do leta 2008 ne bo uspela izpolniti vseh kriterijev za prevzem evra.