Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Splošne informacije
Potek uvedbe
Bankovci in kovanci
Ekonomska in monetarna unija

Kje se uporablja evro?

Članice EU - evro območje

 • v 13 državah članicah EU, ki sestavljajo območje evra: v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, na Irskem, v Luksemburgu, na Nizozemskem, v Avstriji, na Portugalskem, Finskem, v Španiji, Grčiji in Sloveniji.
 • v francoskih čezmorskih departmajih (Guadeloupe, Martinique, Francoska Gvajana in Réunion) ter na Azorih, Madeiri in Kanarskih otokih
  Člen 299 Pogodbe o ustanovitvi Evropske skupnosti (PES) določa veljavnost PES v zvezi z ozemeljsko suverenostjo držav članic EU. Iz tega izhaja, da je bil evro med drugim uveden tudi v francoskih čezmorskih departmajih (Guadeloupe, Martinique, Francoska Gvajana in Réunion) ter na Azorih, Madeiri in Kanarskih otokih.

 • v Saint-Pierre-et-Miquelon in Mayotte
  Z odločbo Sveta EU je bil s 1. januarjem 1999 evro uveden tudi v Saint-Pierre-et-Miquelon in Mayotte.
 • v San Marinu, Vatikanu in Monaku
  Zaradi uvedbe evra sta bila sprejeta nova monetarna sporazuma med Italijo in San Marinom ter Italijo in Vatikanom, s katerima je določeno, da lahko San Marino in Vatikan uporabljata evro kot svojo uradno valuto. San Marino in Vatikan ne izdajata bankovcev, lahko pa od 1. januarja 2002 izdajata evrske kovance. Podoben sporazum je bil sprejet med Francijo in Monakom, s katerim je bilo določeno, da lahko Monako od 1. januarja 1999 uporablja evro kot svojo uradno valuto in od 1. januarja 2002 izdaja evrske kovance. Monako prav tako ne izdaja evrskih bankovcev.
 • v Andori
  Andora nima svoje valute oziroma monetarne oblasti. Čeprav niti Španija niti Francija z Andoro v preteklosti nista imeli sklenjenih formalnih sporazumov glede uporabe valute, sta se v Andori uporabljala tako francoski frank kot španska pezeta. 1. januarja 2002 so frank in pezeto nadomestili evrski bankovci in kovanci.
 • v Črni gori in na Kosovu
  Evro se kot naslednik nemške marke uporablja kot domača valuta v Črni gori in na Kosovu brez uradnih sporazumov z EU, ker je bila pred uvedbo evra na teh območjih nemška marka de facto valuta.