Spletno mesto v podporo uvajanja evra je delovalo od februarja 2006 do junija 2007.
Aktualno
Dodatni viri

Slovenija in Evropa praznujeta slovenski prevzem evra

21. december 2006

Slovenija bo 1. januarja 2007 kot prva izmed novih članic EU prevzela evro, 15. januarja 2007 pa ta dogodek tudi slavnostno obeležila. Na ta dan bo evro po dveh tednih dvojnega obtoka tolarjev in evrov postal edina denarna enota v Sloveniji.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša je ob tej priložnosti v Ljubljano na slovesnost z naslovom "Dobrodošlica evru" povabil predsednike držav oziroma vlad članic EU in predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa, medtem ko je slovenski finančni minister dr. Andrej Bajuk na slovesnost povabil svoje kolege iz držav članic EU ter evropskega komisarja za gospodarske in denarne zadeve Joaquína Almunio.

Slovesnost "Dobrodošlica evru", ki jo pripravljata Vlada Republike Slovenije in Banka Slovenije, bo potekala popoldne 15. januarja 2007 v Cankarjevem domu v Ljubljani. To bo priložnost za države članice povezave, da skupaj praznujemo razširitev evro območja in simbolno poudarimo zavezo nadaljnji širitvi.

Slovesnost bodo s svojimi uvodnimi nagovori obeležili kanclerka Zvezne republike Nemčije Angela Merkel, predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, predsednik Evroskupine in predsednik Vlade Luksemburga Jean-Claude Juncker ter predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. Slovesnost se bo nadaljevala s kulturnim programom.

Predsedniki držav oziroma vlad ter finančni ministri držav članic EU se bodo udeležili tudi odprtja razstave "Tolar odhaja - evro prihaja". Na slovesnosti se jim bodo pridružili tudi guvernerji centralnih bank, ki se bodo istega dne udeležili srečanja "€ KONFERENCA SLOVENIJA 2007", ki ga organizirata Banka Slovenije in Evropska centralna banka.